Reportages

TLT voorspelt: Culinaire trends in 2014

Na een jaar vol cronuts, pop-ups en broodbuiken is het tijd voor een voorzichtige blik vooruit. Wat kunnen we in 2014 verwachten op eetgebied? Wat worden de culinaire trends?

Latijns-Amerika
In 2013 zagen we de culinaire invloed van de Verenigde Staten overal terug. In Nederland vonden de pulled pork en coleslaw gretig aftrek bij zaken als Bar Brouw, Julius Bar &Grill en op alle hippe eetfestivals. En zelfs de Parijzenaren gingen overstag voor Amerikaanse burgers (Paris NY) en hotdogs (Little Fernand). Die trend zal vast nog even doorzetten, maar 2014 kan toch echt het jaar van Latijns-Amerika worden. Met het aankomende WK in Brazilië en de populariteit van restaurants als het Londense Lima lijkt de Latijns-Amerikaanse keuken de wereld te veroveren. Begin dit jaar tipte ik in Vogue al het hippe My Ceviche in Miami. Zou die heerlijke in citrus gemarineerde vis dan ook naar ons land komen?

Ontbijt en brunch
Het ontbijt wordt ook in Nederland (eindelijk!) steeds populairder en wat mij betreft zal die ontwikkeling zich in 2014 alleen maar voortzetten. Amsterdammers brunchen steeds vaker buiten de deur, bijvoorbeeld bij zaken als Little Collins en Staring at Jacob (‘west side brunch story’), waar de wentelteefjes en pancakes ieders dag goed laten beginnen. Het all-day breakfast is eveneens in opkomst. Ik verwacht dat de populariteit van havermout ook alleen maar toe zal nemen. Tot nu toe zijn het vooral de mooie hipstermeisjes die hun elegante, met gojibessen bestrooide kommetje op Instagram delen, maar ik denk dat havermout dit jaar ook de rest van Nederland verovert. Met of zonder chiazaadjes, bijenpollen en andere fratsen.

Beleving
De achtergrond en het gezondheidsaspect van eten krijgt steeds meer aandacht, maar ook de beleving ervan. In culinaire bladen als delicious., Allerhande en vooral het immens populaire Kinfolk zien we steeds meer sfeerreportages, waar de aandacht niet puur op de gerechten ligt. Er zijn creatieve pop-ups, culinaire boxen die je verrassen met mooie producten (FoodWeLove) en iniatieven als Trust (“come as you are, pay as you feel”) en ‘uitgestelde koffie’, waarbij je een extra kopje afrekent voor een minder bedeelde klant. Saamhorigheid en eten met een verhaal, dat gaan we in 2014 vast nog veel meer zien.

kinfolk

Fermentatie
Kimchi – Koreaans ingelegde kool – veroverde het afgelopen jaar de wereld. Het lijkt erop dat soortgelijke fermentatietechnieken ook het komende jaar veel gebruikt zullen worden. Niet alleen omdat ingelegde, gepekelde of gefermenteerde groenten heerlijk smaken en een bijzondere aanvulling vormen op veel gerechten, maar ook omdat deze techniek goedkoop is en voedselverspilling tegengaat. Daar verslaan we die crisis wel mee.

Ramen en de Franse Brasserie
Gezien de immense populariteit van ramen in New York, zullen wij die noodlesoepjes aankomend jaar ook wel omarmen. En wellicht dat we dan meteen de pittige srirachasaus meenemen. Daarnaast is de Franse brasserie helemaal hot in de Big Apple, getuige zaken als Lafayette en Le Philosophe. Horecaman Caspar Reinders schijnt begin 2014 een Parijs-New Yorkse brasserie in Amsterdam te openen. Gegarandeerd succes, als je het mij vraagt.

Balans
2013 was het jaar van het contrast. Van cronuts tot quinoa. Van pork belly tot superfoods. En van genieten van onvervalst comfort food tot de angst voor gluten, broodbuiken en koolhydraten. Wat mij betreft wordt 2014 het jaar van de balans. De gulden middenweg. En zullen we de term ‘superfood’ dan maar snel vergeten?

ceviche1

Related posts

 • Ursula (missFromage)
  30/12/2013

  Treffende vooruitblik! Ik verwacht dat veel van je voorspellingen zullen uitkomen 🙂

  (Word ik misschien toch nog hip met mijn fermentatie-projectjes)

  • Denise | TLT
   30/12/2013

   Jij loopt gewoon voorop in de trend! 😉

 • Hazel - Cookie Cottage
  30/12/2013

  De term Superfood mag van mij ook snel in de prullenbak, maar ik verwacht dat we daar het komende jaar nog niet van af zijn. Amerikaanse tenten zien we trouwens ook terug in Rotterdam (Hudson) en Utrecht (firma pickles). Ben benieuwd hoe die trend zich doorzet in 2014 : )

 • Culinette
  03/01/2014

  De balans. Helemaal voor. Nu nog even korte metten maken met het woord “beleving”.

  • Denise | TLT
   03/01/2014

   Haha. Helemaal eens!