Ontbijt Recepten

Boekweitporridge met blauwe bessen en yoghurt

buckwheat_berry_porridge_boekweit_bosbessen

buckwheat_berry_porridge_boekweit_bosbessen

 

Toen ik zo’n twee jaar geleden volop ontbijtresearch deed voor mijn All-day breakfast boek, at ik een heel bijzonder ontbijtje bij Scandinavian Embassy in Amsterdam. Boekweitpap die prachtig paarsroze kleurde door bosbessen, geserveerd met friszure geitenyoghurt. Schijnbaar een heel gangbaar Scandinavisch ontbijt, want het was een familierecept van de eigenaar.

Ik had op dat moment maandenlang ontelbare ontbijtgerechten gegeten en dit ontbijtje viel echt op. Destijds was er nét geen ruimte meer in het boek, maar onlangs moest ik er ineens aan denken. Met een restje geweekte boekweit in de koelkast was dit gerecht snel gemaakt en meteen wist ik weer waarom ik destijds zo’n fan was. De nootachtige, romige boekweitpap wordt net wat zoeter door bessen mee te pureren en bovendien levert het een prachtig kleurtje op. De romige geitenyoghurt erbij geeft een fris accent en maakt dit ontbijt bovendien lekker vullend.

Er zijn twee versies voor dit recept. Door de bosvruchten bevroren te pureren met de boekweit, ontstaat een koude porridge die het heel goed op warmere ochtenden of als tussendoortje. Wie liever een warm ontbijt heeft, laat de bessen eerst ontdooien (of neem gewoon verse) en verwarmt de pap even in de pan, alvorens de yoghurt toe te voegen.

Het ontbijt is zo gemaakt, maar je moet er wel even aan denken de avond van tevoren de boekweitkorrels te weken. De volgende ochtend spoel je ze even goed af en dan gaat het pureren haast vanzelf.

Variaties
Met het fruit kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Banaan, mango of frambozen doen het allemaal perfect in deze porridge. Een lepel pindakaas of almond butter mee pureren is trouwens ook erg lekker. En wie niet van geitenyoghurt houdt, gebruikt gewoon boerenyoghurt, een schep Griekse yoghurt of bijzondere kokosyoghurt. Aan jou de keus.

 

buckwheat_berry_porridge_boekweit_bosbessen

buckwheat_berry_porridge_boekweit_bosbessen

INGREDIENTEN
voor 1 persoon

50 g boekweitkorrels*
3 el melk naar keuze
100 g blauwe bessen, evt. bevroren
125 ml (geiten)yoghurt
extra: blender of staafmixer
* geen kasha, dat is geroosterde boekweit

 

 

BEREIDING

Doe de boekweit in een kom, overgiet met water en laat minstens een paar uur maar liefst de hele nacht weken. De volgende ochtend spoel je het plakkerige laagje van de boekweit af.

Pureer de boekweit met de melk en bessen tot een romige, paarskleurige pap. Gebruik evt. bevroren bessen voor een koude versie. Voeg extra melk of water toe als de pap te dik blijft.

Ga je voor een warme versie? Verwarm de porridge dan een paar minuten al roerend in een pannetje op laag vuur.

Schep de porridge in een kom en giet er de yoghurt bij. Maak met een lepel een mooie swirl en serveer meteen.

 

Related posts

 • Suzan
  24/09/2016

  Owww wat een heerlijk ontbijtje weer….ik ben zo inspiratieloos op het moment dat dit meer dan welkom is😉. Ik had trouwens een vraagje…wanneer worden de winnaars van je boeken van de IBIS overnachting bekend gemaakt? Ik zit elke dag een paar x insta te checken om te kijken of de winnaar al bekend is😅😂. Ik hoor het graag en bedankt voor dit mooie recept!

  • Denise Kortlever
   25/09/2016

   Hai Suzan! Ik dacht dat dat al was gebeurd. Je kunt het best Ketchum even mailen. En geef anders een gil, dan check ik even!

 • Suzan
  27/09/2016

  Hey Denise!! Ik heb echt geen idee wie ketchum is….oeps😱. Zou jij erachter kunnen komen wie je prachtige boek heeft gewonnen? Je andere boek staat in pre order. Ik wil hem zo graag hahaha. Vind je het goed als ik hem ga reviewen voor boostyourhealt? Het platform waarvoor ik blog? Ik zou ook graag je eerste boek reviewen maar eerst maar eens kijken of ik hem gewonnen heb hahahaha

  • Denise Kortlever
   28/09/2016

   Ik heb je gemaild, maar volgens mij heb je dat niet gezien? Ook even zo, stuur een mailtje naar carolijn.pennings@ketchum.com, zij kan je verder helpen!