Bijgerechten Recepten

Sardinedip met kappertjes

sardine_dip

sardine_dip

 

Deze sardinedip met kappertjes is één van mijn favoriete dips en vooral in de zomer staat-ie enorm vaak op tafel.

Nu ik zwanger ben, probeer ik er extra op te letten dat ik bepaalde voedingsstoffen binnen krijg. Ik eet immers niet alleen voor mezelf, maar ook voor het kindje in mijn buik en dan doe je toch nét even wat meer je best.

Vette vis is sowieso hartstikke goed voor je, maar het is ook belangrijk voor de hersen- en zenuwstelselontwikkeling van de baby. Beetje jammer dat rauwe vis (sushi! sashimi! poké!) er even niet inzit en dat ook de zalmfilet doorbakken moet zijn; dan is de lol er wat mij betreft wel vanaf.

Wat gelukkig wel altijd kan is vis uit blik. Ik merk dat ingeblikte visconserven nog weleens een goedkoop imago hebben, maar dat is echt onterecht. Geef een paar dubbeltjes meer uit en je hebt de heerlijkste visjes van écht goede kwaliteit. Mocht je deze vakantie bijvoorbeeld in Portugal of Spanje zijn, dan zou ik zeker wat blikjes inslaan voor thuis.

In de Nederlandse supermarkt koop ik eigenlijk altijd de blikjes van Fish Tales, dat je vast wel kent van oprichter Bart van Olphen (bekend van o.a. Jamie Oliver). En omdat ik een zwak heb voor mooie verpakkingen, was ik extra verrast toen ik hun kunstzinnige sardineblikjes ontving, mét design-verpakking.

De inhoud is gelukkig net zo fijn, want de sardientjes lenen zich perfect voor een salade (bijvoorbeeld met geroosterde paprika’s en olijven), een sandwich (idee: op Turks brood met citroenmayonaise en rucola) of deze spread die ik heel regelmatig op tafel zet.

Makkelijker kan bijna niet, want je hoeft de ingrediënten voor deze sardinedip alleen maar samen te prakken. De smaak is fris door de citroen en yoghurt, heerlijk zilt door de vis en kappertjes en vooral verslavend lekker. Zalig om te serveren bij de borrel, bijvoorbeeld met wat knapperig stokbrood, witlofschuitjes of frisse groenten om te dippen.

 

sardine_dip

sardine_dip

INGREDIENTEN
voor 2 personen

1 blikje sardientjes op olijfolie, zonder graatjes
2 el Griekse yoghurt
1 tl kappertjes*, grofgehakt
1 augurk, grofgehakt
1 el citroensap
2 el bieslook, fijngehakt

* Ik gebruik het liefst kappertjes op zout, die ik eerst even afspoel

 

BEREIDING

Prak de sardientjes fijn met een vork en meng er dan de overige ingrediënten door. Proef en breng evt. extra op smaak met citroensap.

 

Related posts