Recensies

9 redenen waarom je Home Baked van Yvette van Boven moet hebben

home_baked_yvettevanboven_TLT_review

Yvette van Boven is één van de meest geliefde kookboekauteurs van ons land. Ze heeft een unieke eigen stijl, schrijft toegankelijk maar toch altijd origineel en is ook nog eens een ontzettend leuk mens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze met haar ‘Home Made imperium’ langzaam de rest van de wereld verovert.

Vorige week kwam haar nieuwste boek uit en ook ik keek daar reikhalzend naar uit. Home Baked: een compleet boek over bakken. Omdat je volgens Yvette van bakken niet alleen heel erg gelukkig wordt, maar ook erg geliefd. Je zou denken dat een boek met zulke hooggespannen verwachtingen alleen maar kan tegenvallen. Maar nee hoor. Niet bij Yvette. Home Baked is wat mij betreft een absolute aanrader die écht in je boekenkast moet staan. En wel hierom:

 1. Omdat je eigenlijk alles wil maken. Vandaag nog.
Soms zijn er kookboeken waar je onmiddellijk alles uit wil maken. Home Baked is zo’n exemplaar. Zeker weten dat je tijdens het doorbladeren van dit boek een onweerstaanbare behoefte krijgt om sticky gingerbread te bakken. Of madeleines met beurre noisette. En eigenlijk heb je ook wel zin gekregen in Yvette’s favoriete triple chocolate chunkies. En zelfgemaakte speculaas, daar is het ook wel weer tijd voor.

2. Omdat iedereen kan bakken.
Yvette’s recepten en inleidingen zijn heel toegankelijk, waardoor ook wat intimiderende handelingen ineens haalbaar worden. “U kunt het ook. Makkelijk zelfs.” zegt Yvette niet voor niets in haar voorwoord. Ze schrijft precies wat je tijdens het bakken kunt verwachten, zodat je bijvoorbeeld niet schrikt van een nat beslag (“het klopt hoor!”). Ook de ‘eerste hulp’ baktips zijn bemoedigend (“Cake vloeibaar? Heeft u hem wel gebakken?”).

3. Omdat de foto’s kunstwerkjes zijn
De foto’s van Yvette’s man Oof Verschuren zijn weer net zo krachtig als in hun eerdere gezamenlijke producties. Het zijn soms ware kunstwerkjes, met een heel eigen kenmerkende stijl die je in de culinaire wereld zelden tegenkomt. Bovendien zijn ze in Home Baked wat lichter dan in eerdere boeken. Extra leuk vind ik de coverfoto, waar je een subtiel kijkje achter de schermen krijgt bij het shooten van de olijfoliecake met mandarijn en rozemarijn.

4. Omdat de recepten altijd origineel zijn
Vrijwel alle recepten in het boek zijn origineel: met bijzondere combinaties of ongewone toevoegingen worden traditionele bakgerechten ineens heel vernieuwend. Door Yvette’s appeltaart gaan bijvoorbeeld gember, citroen en vijfkruidenpoeder. En de klassieke soesjestoren croquembouche wordt wel heel feestelijk met sinaasappel-kardamomvulling en gezouten karamel. Soms zijn het terloopse suggesties als “vervang eventueel het citroensap door vlierbloesemsiroop”. Het zijn juist dat soort onverwachte smaakcombinaties die me oprecht inspireren.

5. Omdat de illustraties zo mooi zijn
Yvette verzorgde niet alleen alle recepten, teksten en styling, maar deed ook weer de opmaak van dit boek. En uiteraard zijn haar kenmerkende illustraties ook aanwezig, met dit keer veel gebruik van aquarelverf. Dat geeft Home Baked echt een unieke creatieve touch.

home_baked_yvettevanboven_TLT_review2

6. Omdat Yvette aan ‘no waste’ doet
Weggooien is zonde en met de suggesties in Home Baked hoeft dat ook niet. Van oud brood maak je wentelteefjes, broodsoep of een paddestoelentaart. Een te droog uitgevallen cake besprenkel je gewoon met een zelfgemaakte siroop. Of je gebruikt ‘m in een trifle.

7. Omdat er veel alternatieven in staan
Met de huidige angst voor gluten, suiker, zuivel en meer van zulks, snap ik goed dat Yvette bij elk recept aangeeft of het gluten, tarwe, lactose- dan wel (snelle) suikervrij is. Bovendien gebruikt ze veel alternatieven als speltbloem, amandelmelk en dadelsiroop. Er staat zelfs een recept in Home Baked voor een compleet suikervrije aardbeien-tijmtaart, die overigens beeldschoon is. Misschien wel extra fijn dat er ter compensatie ook genoeg recepten bomvol suiker, room en chocolade in het boek staan. “Ik probeer soms zonder tarwe te bakken, soms zonder gluten en soms zonder suiker, maar vaak ook niet. Eigenlijk zoals het in het echte leven ook is.” aldus Yvette. En gelijk heeft ze.

8. Omdat Yvette duidelijk is
Hoewel er in de meeste recepten allerlei variaties staan, is Yvette soms onverbiddelijk. Over het gebruik van nigellazaadjes in de Turkse pide bijvoorbeeld (“die moeten erop, hoort u dat? Moeten.”). Of over de juiste portionering van vlaai (“op z’n Limburgs hè, niet in van die kleine truttige Hollandse puntjes.”) Kijk, dat is lekker duidelijk. Daar houden we van.

9. Omdat de recepten kloppen
Een kookboek kan nog zo mooi en vernieuwend zijn, uiteindelijk moeten de recepten natuurlijk wel kloppen. En bij een bakboek is dat misschien wel nóg belangrijker, met het oog op ingezakte taarten, ‘soggy bottoms’ en kleffe cakes. Wat mij betreft dan ook geen kookboekrecensie zonder ten minste een aantal recepten te hebben geprobeerd. Uit Home Baked maakte ik als eerst de verrassend makkelijke popovers, die als perfect luchtige broodjes uit de oven kwamen en heerlijk smaakten bij het ontbijt. Mijn variatie op dat recept vind je hier. De havercrakers waren opvallend notig van smaak, mooi knapperig en bleken erg lekker met wat oude kaas. Tot slot maakte ik de romige mokka crème caramel. Die laatste was op voordat ik er een fatsoenlijke foto van had kunnen maken. Dat zegt vast genoeg.

Home Baked. Auteur: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Uitgeverij: Fontaine. Bestel op Bol.com

Related posts

  • Marlissa
    20/10/2014 at 6:22 pm

    Dit boek staat heel hoog op mijn verlanglijstje! Ik heb al zoveel lekkere dingen voorbij zien komen en je somt ook heel wat goede redenen op! Leuk:)