Overig Recensies Recepten Reportages Vegetarisch Zoet

Rauwe brownies + TLT leest: Een nieuwe kijk op eten

raw_brownies_anna_jones_TLT-5-e1416402503458

De Engelse Anna Jones werkt al jarenlang in de culinaire wereld. Eerst als leerling in Fifteen van Jamie Oliver, later als o.a. chef, food stylist en receptschrijver voor kookboeken en producties van bijvoorbeeld Ottolenghi, Innocent en de Guardian. En ook voor Jamie magazine werkt ze nog regelmatig achter de schermen. Met haar eigen boek staat Anna voor het eerst zelf volop in de aandacht. En dat is absoluut verdiend, want ‘Een nieuwe kijk op eten’ is een dikke aanrader.

In het boek gaat Anna uitgebreid in op haar visie op eten. Smaak staat daarin centraal, maar gezondheid en vegetarisme zijn andere belangrijke aspecten. In originele, gedurfde en toch heel maakbare recepten laat ze zien wat er bij haar vaak op tafel verschijnt. Misosalade met avocado en boterbonen bijvoorbeeld, of farro met prei en romesco. De recepten zullen vooral wat geoefende thuiskoks aanspreken, maar zijn zeker ook maakbaar voor beginners. Extra leuk vind ik de vele variaties en suggesties die Anna tussendoor aanbiedt.

Niet alles in dit boek is perfect. De vertaling is hier en daar wat krom (“zet daarop een bergje bonen”) en dat vermindert de leesbaarheid. Ook vergelijkt Anna veel van haar gerechten met een “ongezond” alternatief en het is soms jammer dat ze daar een beetje in doordraaft. Volgens Anna val je bijvoorbeeld meteen in slaap na het eten van aardappelpuree en is pasta alleen geschikt voor “een groep hongerige knullen” of “als het buiten echt heel koud is”. Maar als je dat soort opmerkingen even wegdenkt, is het een geweldig boek.

Sterker: het is lang geleden dat ik zoveel recepten uit een boek heb gemaakt en van elk gerecht zó genoot. Van de dikke bananenpannenkoekjes met pecannoten tot de geurige dal met zoete aardappel en van de Californische wraps met pinda (die ik – sorry Anna – met kip in plaats van tempé maakte) tot de rauwe brownies. En hoewel ik de term “rauwe brownies” niet helemaal geslaagd vind – een brownie maak je wat mij betreft gewoon met boter, suiker en chocolade – zijn die dadel-notenrepen echt waanzinnig lekker. Mijn foto’s en versie van het recept vind je hieronder.

Al met al kan ik ‘Een nieuwe kijk op eten’ dus van harte aanbevelen. Het is een ideaal boek voor vegetariërs of flexitariers en ook zeer geschikt voor mensen met een allergie, vanwege de vele alternatieve ingrediënten die worden aangeboden. Bovenal biedt het boek ontzettend veel inspiratie en overtuigt het met geweldig lekkere gerechten. Een heerlijke nieuwe kijk op eten dus.

Een nieuwe kijk op eten. Auteur: Anna Jones. Uitgever: Fontaine. Bestel op Bol.com

Rauwe brownies met pecannoten

Heerlijke blokjes met dadels, cacao en noten die binnen een half uur klaar zijn. En geloof me: ze zijn verslavend lekker. Intens, donker, niet te zoet en met een stevige ‘chewy’ bite. Je kunt ze afgedekt ongeveer een week in de koelkast bewaren, maar de kans is groot dat ze dan allang op zijn.

Raw_brownie_TLT

Ongeveer 20 minibrownies

INGREDIËNTEN

100 g amandelen in het vlies
250 g ontpitte medjooldadels (=ca. 12 stuks)
2 el honing
75 g cacao
½ tl zout
50 g pecannoten, fijngehakt

INSTRUCTIES

1. Mix de amandelen tot grof poeder in een keukenmachine. Voeg de dadels, honing, cacao en zout toe en meng alles tot een deegbal ontstaat (ongeveer 1 minuut).

2. Doe de bal in een kom en kneed er de pecannoten door.

3. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier en druk het deeg erin.

4. Zet de vorm afgedekt minstens 15 minuten in de koelkast om op te stijven. Snijd de brownie dan in kleine blokjes.

5. Bestuif eventueel met extra cacao.

Related posts