Granen Hoofdgerechten Recepten Salade Vegetarisch

Freekeh met granaatappel en tomaat + TLT test: Nadia en Merijn’s SOUQ

Libanese-Zaatar

Nadia Zerouali en Merijn Tol zijn twee culinaire duizendpoten die hun liefde voor de Arabische keuken maar al te graag met de rest van de wereld delen. Onlangs interviewde ik ze voor Smult magazine en ook in dat heerlijke gesprek kwam hun enthousiasme naar voren. Ik vind het heel inspirerend om te horen hoe oprecht en integer Nadia en Merijn met hun vak bezig zijn. In Merijn’s woorden: “Eten is een taal die mensen kunnen horen. Tegenwoordig gaat het weinig over authenticiteit als het om eten gaat. Terwijl dat nou juist zo belangrijk is. Eten is geen mode-item. Het heeft aandacht en zorg nodig.” En zo is het maar net.

Tot voor kort namen Nadia en Merijn na hun Arabische reizen steevast een volle koffer met ingrediënten mee naar huis, maar ze vonden het jammer dat anderen de échte smaak van ingrediënten als rozenwater en granaatappelmelasse niet konden proeven. De kwaliteit in Nederland bleef immers te ver achter. Bovendien wilden ze dat ook Nederlandse chefs met Arabische kwaliteitsproducten kunnen werken. Vandaar dat ze in samenwerking van Vanilla Venture zelf een Arabisch-mediterrane productenlijn begonnen: Nadia & Merijn’s SOUQ.

Ik mocht de producten vorige maand alvast voorproeven en was oprecht blij verrast door de geweldige kwaliteit. De tahina (sesampasta) is romig en verslavend lekker, de granaatappelmelasse smaakt diep zoetzuur en het geurige oranjebloesemwater met wel 1800 oranjebloesemblaadjes per fles is niet te vergelijken met de goedkope flesjes aroma die ik had staan.

De prijzen van deze lijn liggen iets hoger dan gangbare producten, maar de kwaliteit stijgt daar echt vele malen bovenuit. Extra fijn: de lijn wordt binnenkort uitgebreid met o.a. verschillende soorten couscous en ras el hanout, verrukkelijke arganolie en zelfgemaakte dukkah en gekonfijte citroen. Ik kan niet wachten! Je kunt de producten gewoon online bestellen, maar als het goed is liggen ze binnenkort ook in de winkels.

Na mijn interview dook ik meteen de keuken in om zelf aan de slag te gaan. Ik gebruikte de bijna rokerige en nootachtige freekeh (tarwe) in een fijne maaltijdsalade met tomaatjes, walnoten en granaatappel. De rijke granaatappelmelasse geeft de freekeh een zoetzure touch en ik bestrooide de salade met de Libanese za’atar voor extra kruidigheid.

Ik serveerde de freekeh met wat dikke Turkse yoghurt waardoor ik wat olijfolie en een snuf sumac had geroerd. Een snelle en waanzinnig lekkere maaltijdsalade die ik zeker vaker op tafel ga zetten.

Tip: Geen freekeh in huis? Deze salade is ook goed te maken met spelt, (parel)couscous of quinoa. De za’atar kun je eventueel weglaten of vervangen door een bosje verse oregano en wat sesamzaadjes.

freekeh_granaatappel_pomegranate_SOUQ_TLT-1

4 personen

INGREDIËNTEN

300 g freekeh
250 g kleine tomaatjes, gehalveerd
1 komkommer, in kleine blokjes
olijfolie
granaatappelmelasse
1 granaatappel
100 g walnoten, evt. geroosterd
1 el za’atar (optioneel, maar erg lekker)
150 g dikke yoghurt
sumac

INSTRUCTIES

1. Kook de freekeh beetgaar in gezouten water, dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Giet de freekeh af en laat afkoelen.

2. Meng de tomaatjes en komkommer door de freekeh. Breng op smaak met een flinke scheut olijfolie en granaatappelmelasse naar smaak. Voeg ook zout en peper toe.

3. Verwijder de pitjes uit de granaatappel en schep deze vlak voor het serveren met de walnoten door de freekeh. Bestrooi eventueel met de za’atar.

4. Meng de yoghurt met wat olijfolie en een snuf sumac in een kommetje. Serveer bij de salade.

Related posts

  • Ellen
    06/01/2015 at 11:02 am

    Ziet er heerlijk uit! Freekeh heb ik nog nooit geprobeerd, maar ziet er super lekker uit!

    • Denise_TLT
      08/01/2015 at 10:20 am

      Dank! Echt een aanrader wat mij betreft!