Recensies

Drie aanraders: nieuwe Nederlandse kookboeken

Terwijl ik heel druk bezig was met het maken van mijn eigen boek, kwamen er in de tussentijd allerlei nieuwe kookboeken uit. Ik deel drie nieuwe Nederlandse titels met je die wat mij betreft écht de moeite waard zijn. Omdat ze net even anders zijn en opvallen in het enorme aanbod. Voor op je lijstje!

Eten uit de volkstuin

eten_volkstuin_TLT-e1432719208482

(fotografie: Marleen van Es)

Marleen van Es ken je misschien wel van haar site, waarop ze fijne (moestuin)recepten en prachtige foto’s deelt. Ik houd enorm van Marleen’s frisse, heldere stijl die goed laat zien dat ze in het dagelijkse leven vormgever is. Hoewel ik zelf geen tuin heb en al helemaal geen groene vingers, werd ik toch onmiddellijk enthousiast van ‘Eten uit de volkstuin’. Naast praktische tips over het zaaien, plukken en oogsten (“als je vergeet de raapsteeltjes te oogsten, wacht dan gewoon tot het meiraapjes worden!”), staan er namelijk ook hele fijne, maakbare recepten in. De baba ganoush van courgette bijvoorbeeld, die ook met peterselie in plaats van koriander verrassend lekker bleek. De rabarbercake en de lentetaartjes met erwten en raapstelen ga ik absoluut nog proberen. Alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s die uiteraard door Marleen zelf zijn verzorgd.

Titel: Eten uit de volkstuin. Auteur: Marleen van Es. Uitgever: Nieuw Amsterdam

Delicious. hét saladeboek

delicious_saladeboek_TLT

In dit heerlijke vierkante boek zijn de lekkerste saladerecepten uit het magazine delicious. gebundeld. Heel handig om op deze manier een overzicht te hebben van alle salades, die bovendien heel praktisch op hoofdingrediënt (granen/kaas/vis&garnalen) zijn geordend. Ik kook regelmatig uit het magazine, maar ongemerkt verdwijnen oudere edities soms naar de achtergrond. In het boek zag ik bijvoorbeeld de pompoensalade met peynir weer voorbijkomen, die ik écht weer eens wil maken. En de panzanella verde was ik ook helemaal vergeten: toprecept! Een fijn, licht boek bomvol salade-inspiratie dus.

Titel: delicious. hét saladeboek! Uitgever: Fontaine uitgevers

Wat eten we vandaag?

watetenwevandaag_TLT

(fotografie: Simone van de Berg)

Susan Aretz is het enthousiaste en energieke brein achter Smulpaapje, de site voor als je lekker met je kind (uit)eten wil. Geen speciale kindergerechten, maar ontspannen met het hele gezin aan tafel. Het boek ‘Wat eten we vandaag’ ademt die filosofie volledig. Het staat vol met heel praktisch weekmenu’s die ideaal zijn voor drukke gezinnen. Eén keer boodschappen doen en de rest van de week gevarieerd, gezond en vooral erg lekker eten. De recepten zijn no-nonsense, heel maakbaar en toch inspirerend voor de dagelijkse maaltijd. Zeker weten dat veel gezinnen hier écht iets aan gaan hebben. De hartige courgettecake met gerookte zalm ga ik in ieder geval heel snel proberen. En die flammkuchen zeker weten ook.

Titel: Wat eten we vandaag? 100+ familierecepten voor grote én kleine smulpaapjes. Auteur: Susan Aretz. Uitgever: Unieboek | Het Spectrum

Related posts