Bijgerechten Overig Recepten

Saliezout

sage-salt-saliezout-TLT1

Dit recept is een heel goed voorbeeld van the little things; hoe iets kleins je gewone maaltijd om kan toveren in iets bijzonders. Een recept is dit kruidenzout eigenlijk niet eens te noemen, want je hoeft hiervoor slechts twee ingrediënten te combineren. Makkelijker kan niet!

Dit zachtgroene saliezout is een perfecte toevoeging aan allerlei gerechten en geeft ze een zilte, knisperende en kruidige touch. Het heeft een heel intense geur die je direct doet verlangen naar Italiaanse zomeravonden. Ik strooi het saliezout graag over krokante aardappels uit de oven, over een soep van geroosterde tomaten, over een gebakken zeebaarsfilet en door de erwtjesvulling voor deze tortelloni.

Er zijn twee mogelijkheden om je verse salie te verwerken. Je kunt de blaadjes even krokant bakken in olijfolie en daarna laten uitlekken op wat keukenpapier. Of je laat de takjes een paar dagen drogen op het aanrecht. Beide methoden zorgen voor krokante salieblaadjes die zich makkelijk laten fijnmalen met een vijzel.
Verse tijmblaadjes verwerken kan ook, maar dan zou ik wel een keukenmachine gebruiken. Natuurlijk kun je hetzelfde principe ook toepassen met andere kruiden, zoals rozemarijn of tijm.

Het kruidenzout laat zich prima bewaren in een goed afgesloten doosje, dus is ook leuk als cadeautje.

sage-salt-saliezout-TLT-2 sage-salt-saliezout-TLT-51

3 eetlepels

INGREDIËNTEN

2 eetlepels grof zeezout
bosje salie (zo’n 5 takjes), de blaadjes liefst krokant gebakken of gedroogd (zie tekst)

INSTRUCTIES

1. Stamp het zout en de salie fijn in een vijzel.

2. Ga door tot alle blaadjes zijn opgenomen en het zout een zachtgroene kleur heeft. Speel wat met de verhoudingen naar smaak.

3. Gebruik meteen of bewaar in een goed afgesloten potje.

Related posts