Recepten Zoet

Chocolade-pindakaas-fudge met dadels

peanut butter date fudge chocolade pindakaas fudge dadels

peanut butter date fudge chocolade pindakaas fudge dadels

Deze chocolade-pindakaas-fudge is een heerlijk recept met een bijzonder verhaal. Vorige week lunchte ik namelijk met de enige echte Donna Hay, om het uitkomen van haar boek ‘Life in Balance’ te vieren. De Australische Donna Hay is over de hele wereld bekend met haar kookboeken, magazine en tv-programma’s die altijd ‘fast, fresh en easy’ als kenmerk hebben. Donna begon ooit als food stylist – lang voordat dit als een serieus vak werd gezien – en nog altijd speelt styling een grote rol in haar werk. Inmiddels is haar naam uitgegroeid tot een megabedrijf, met eigen productenlijnen, apps en winkels.

Hoewel ik in de wandelgangen weleens iets had opgevangen over mevrouw Hay’s pittige karakter, was daar tijdens de lunch weinig van te merken. In een intieme setting in het beeldschone Villa Nicola (je zou er willen wonen, zo mooi) gaf Donna enthousiast antwoord op allerhande vragen en schepte ze hoogstpersoonlijk ieders bordje op.

Het menu was uiteraard afkomstig uit haar nieuwe boek, dat uiteraard weer prachtig is gefotografeerd (met een iets donkerdere ‘feel’) en een focus op lichter en gezonder eten heeft. Vooraf zalmfilet met een bijzonder dukkah-amaranthkorstje. Daarna een geweldige geroosterde granensalade (mijn favoriet) met knapperige boekweit en bloemkool en een Midden-Oosterse couscoussalade met ingelegde citroen. En toe een bloemloze, donkere chocoladetaart. Alles even lekker en absoluut voor herhaling vatbaar.

Hoewel het nieuwe boek veel lichte gerechten bevat en ook Donna zelf flink is afgevallen, moet de Australische niks hebben van extreme eetgewoontes, voedselhypes of veganisme (“where do those people eat?”). Voor haar gaat het om bewust genieten en de juiste balans. En die balans blijkt vooral erg smakelijk – waarvan akte.

In deze post geen recept uit het nieuwste boek, maar wel een Donna-recept in diezelfde stijl. Supermakkelijke chocolade-pindakaasfudge, gemaakt met dadels en bestrooid met zeezout voor een nét even anders accent. Iets kleverig, met een stevige bite en waanzinnig bij een kop koffie. Verslavend lekker.

Recept chocolade-pindakaas-fudge

peanut butter date fudge chocolade pindakaas fudge dadels

peanut butter date fudge chocolade pindakaas fudge dadels

INGREDIENTEN
voor 32 stuks

330 g verse, kleverige dadels, ontpit*
100 g, pindakaas
2 tl vanillezaadjes
80 g pure chocolade
1 tl grof zeezout
extra: keukenmachine + bakblik (20×10 cm), bekleed met bakpapier

* tip: Geen kleverige dadels? Laat ze dan eerst even weken in warm water

BEREIDING

Doe de dadels, pindakaas en vanille in een keukenmachine en laat 2-3 minuten draaien, of tot het een egaal, zacht mengsel is. Schep het in het bakblik en druk de bovenkant glad met een lepel of met je vingers.

Smelt de chocolade au-bain marie of in de magnetron en giet over de fudge. Strijk de bovenkant evt. glad met een paletmes. Bestrooi met zout en zet 30 min. in de vriezer tot de chocolade stevig is.

Snijd met een heet mes in stukjes en bewaar in de koelkast.

Related posts