Hoofdgerechten Recepten Vegetarisch

Auberginecurry met makkelijk flatbread (2 ingrediënten!)

auberginecurry aubergine_eggplant_curry_All-day_Bowls recept

Deze auberginecurry met makkelijk flatbread is een recept uit mijn tweede boek All-day bowls dat ik nog steeds graag maak. Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten. Het grootste gedeelte heb je waarschijnlijk al in huis en de bereiding is heel eenvoudig. Het resultaat is een intens geurige vegetarische curry, die net even specialer wordt door ’m te bestrooien met zoete granaatappelpitten.

Ik serveer de auberginecurry hier met flatbread. Dat kun je vliegensvlug zelf maken van slechts 2 (!) ingrediënten: zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Ik voeg daar graag nog wat kurkuma aan toe, zodat de broodjes een mooie goudgele kleur krijgen.

In de oven worden de flatbreads mooi gelijkmatig gaar, maar je kunt ze ook bereiden in de grillpan. Net wat je fijner vindt.

Recept

INGREDIENTEN
voor 4 personen

voor de curry:
3 aubergines
2 el olijfolie
2el ghee*
2 grote uien, gesnipperd
8 kardemompeulen, zaadjes fijngestampt (of 1 tl gemalen kardemom)
¼ tl chilivlokken
1 tl gemalen koriander
1 el kurkuma
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 cm gember, geraspt
1 blik (à 400 g) tomatenblokjes
400 ml kokosmelk
4 el granaatappelpitten
voor erbij: yoghurt, verse koriander en/of peterselie
extra: bakplaat, bekleed met bakpapier

*Ghee is Indiase geklaarde boter, die je tot hoge temperatuur kunt verhitten. Het is te koop bij grotere supermarkten, maar ook te vervangen door roomboter of olie.

voor het flatbread:
200 g zelfrijzend bakmeel
150-175 ml dikke yoghurt
1 tl kurkuma
olijfolie, om te bestrijken

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Halveer de aubergines in de lengte en snijd ze vervolgens in schijfjes van ca. 1½ cm dik. Verspreid ze over de bakplaat, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met ruim peper en zout. Rooster ze 25 minuten in de oven en keer halverwege.

Verhit ondertussen de ghee in een hapjespan. Fruit de ui 10 minuten tot deze zacht en goudbruin is. Voeg dan de specerijen, knoflook en gember toe en bak een minuutje mee.

Schenk de tomaten en kokosmelk in de pan, samen met 100 ml water. Breng aan de kook en laat op laag vuur afgedekt 20 minuten pruttelen. Voeg ook de geroosterde aubergines toe als ze klaar zijn, maar laat de oven aan staan.

Maak intussen het flatbread. Meng het bakmeel met de yoghurt in een kom en voeg ook de kurkuma en een flinke snuf zout toe. Kneed tot een soepel deeg dat nét niet meer plakt. Voeg eventueel extra yoghurt of bakmeel toe.

Verdeel het deeg in 4 stukken en rol die uit tot ovalen van ca. 15 cm op een bebloemd werkblad. Leg de broodjes in de oven en bak ze 5 minuten per kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Schep de auberginecurry in kommen, bestrooi met de granaatappel en serveer er het flatbread, de yoghurt en eventueel verse kruiden bij.

Variatie: vervang de helft van de aubergines door grote garnalen of kip.


Bereiden: 25 minuten (+ 20 minuten suddertijd)     
Oven: 35 minuten

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related posts