Ontbijt Recensies Recepten Zoet

Gevulde frambozenbroodjes uit Jamie’s Superfood

raspberry_french_toast_jamie_wentelteefjes-1

Jamie Oliver heeft inmiddels een waanzinnig imperium opgebouwd en strijdt al jarenlang voor gezonde voeding. Niet zo gek dus dat zijn allernieuwste boek helemaal in het teken van gezonde gerechten staat: ‘Jamie’s Superfood voor elke dag’. Voor dit boek reisde Jamie de wereld over om op zoek te gaan naar de wereld van voeding en gezondheid.

Wie een beetje kriebels krijgt bij de term superfood (of de ondertitel “recepten voor een healthier en happier leven”) kan opgelucht ademhalen, want die term staat in dit boek vooral voor heel normale ingrediënten als avocado en havermout. Ingrediënten die toevallig ook nog eens hartstikke goed voor je zijn.

Jamie heeft de fotografie voor dit boek zelf verzorgd en het resultaat mag er zijn. Ook dit boek heeft onmiskenbaar die heldere, frisse en rijk gekleurde receptfoto’s die we van Jamie gewend zijn. Het dikke boek staat bomvol met originele, maar toch heel maakbare recepten waarbij gezondheid de boventoon voert.

Een tikkie jammer vind ik wel dat die gezondheidswaarde in de intro’s soms ten koste gaat van de rest. Een receptintro is bijvoorbeeld “walnoten zitten boordevol vitamine E, die een antioxidante werking heeft en onze cellen beschermt en ons immuunsysteem versterkt”. En natuurlijk is dat hartstikke fijn, maar dat is toch niet de enige reden om de ramen met walnotenmiso en kimchi te maken? Dat gerecht met z’n nootachtige bruinerijstnoedels, knapperige groenten, een pittig pepertje en een bijzonder rijke walnotenmiso is verrukkelijk van smaak en textuur. Laten we dat vooral niet vergeten. Ik weet zeker dat Jamie het smaakaspect in zijn tv-programma wél naar voren zal laten komen, maar in het boek mis ik het een beetje.

De recepten zelf inspireren desondanks enorm. Alleen al dat ontbijthoofdstuk! Van fruitsoepjes met granolapoeder tot zoete-aardappelmuffins en dat alles even beeldschoon gepresenteerd. Maar ook de andere hoofdstukken tellen niet teleur: van bombaykip met bloemkool en pappadums tot magere carbonara met spek en erwtjes. Soms iets meer werk, meestal heel goed te doen en altijd met een fijne twist. Én altijd met die befaamde titels natuurlijk: “gezellige pompoensoep”, “pasta die je blij maakt” en “sexy gestoofde pruimen”… Sexy gestoofde pruimen inderdaad.

Ik probeerde als eerst een ontbijtrecept (hoe kan het ook anders) en dat bleek een schot in de roos. Gevulde frambozenbroodjes met pistache, yoghurt en honing. Wentelteefjes dus, maar dan van dikke sneden volkorenbrood met een beslagje van banaan (doet denken aan deze pancakes) voor een heel bijzonder korstje. Vanbinnen rijkelijk gevuld met sappige frambozen en geserveerd met een gulle schep yoghurt, pistachenoten en honing. Een ideaal gerecht voor luie zondagochtenden!

Jamie’s Superfood voor elke dag. Auteur: Jamie Oliver. Bestel op Bol.com

raspberry_french_toast_jamie_wentelteefjes-3

2 personen | Uit Jamie’s Superfood voor elke dag

INGREDIËNTEN

2 grote eieren
1 kleine banaan
nootmuskaat, kaneel
2 dikke (2 ½ cm) sneden volkorenbrood met zaadjes
150 g frambozen
20 g gepelde pistachenoten
4 volle el yoghurt (ik gebruikte Griekse)
honing

INSTRUCTIES

1. Doe de eieren en banaan met een snuf nootmuskaat en kaneel in een blender en draai tot een glad mengsel. (Mijn tip: prakken kan ook prima!) Doe het mengsel in een grote, ondiepe kom.

2. Maak een sneetje in de lange zijde van de plakken brood en wrik met je mes voorzichtig heen en weer om er een soort zakje van te maken. Stop de frambozen erin, maar pas op dat het brood niet scheurt. Leg de gevulde broodjes even in het eimengsel en laat ze volzuigen.

3. Zet een koekenpan op het vuur en verhit wat olie. Giet de helft van het resterende eimengsel in de pan en leg er een volgezogen broodje op, voor een pannenkoek-achtig laagje. Herhaal met de rest van het eimengsel en het tweede broodje. Keer de broodjes na 3 tot 4 minuten, als de onderkant goudbruin is. Bak de andere kant even lang en hak de pistachenoten ondertussen fijn of maal ze in een vijzel.

4. Serveer de broodjes met een lepel yoghurt, de pistachenootjes en wat honing. Bestrooi eventueel met wat kaneel.

Related posts