Recepten Vegetarisch

Socca-pizza met geroosterde groenten

socca_pizza

socca pizza recept

socca pizza recept

In navolging van deze socca’s maakte ik de afgelopen tijd een aantal fijne variaties. Voor wie ‘m eerder heeft gemist: een socca is een soort hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel (ook wel gram meel genoemd), die afkomstig is uit Nice. Al hoewel ze ‘m in Italië weer kennen als farinata. Momenteel is de socca (en socca pizza!) helemaal bon ton en daar heeft het glutenvrije aspect vast iets mee te maken.

Ik maak het liefst vrij kleine socca’s, die ik vervolgens als een pizza beleg en nog even onder de hete ovengrill schuif. De twee versies in deze post zijn wat mij betreft echte aanraders: het roosteren van de groente zorgt voor knapperigheid en een intense smaak, die heel goed combineert met het romige van de kazen.

Socca-pizza nummer één heeft een topping van geroosterde broccoli, buffelmozzarella en een subtiel scheutje balsamicoazijn. De tweede socca-pizza is belegd met geitenbrie met fenegeriek (sowieso vind ik kaas + fenegeriek een topcombi) en geroosterde spruitjes. Eenmaal spuitjes geroosterd, wil je nooit meer anders. Verslavend lekker!

Je kunt de socca’s prima van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Ik zou ze wel pas net voor het bakken beleggen, om kleffe bodems te voorkomen.

Recept

socca pizza recept

socca pizza recept

INGREDIENTEN
voor 6 kleine pizza’s / 2-3 personen

200 g spruiten, gehalveerd
4 el olijfolie
scheutje balsamicoazijn
½ stronk broccoli, in kleine roosjes
½ tl chili
6 plakjes geitenbrie
125 g (buffel)mozzarella, in plakjes
250 g kikkererwtenmeel (gram meel)
evt. groene kruiden, om te bestrooien.

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de spruitjes om met 1 el olijfolie, een scheutje balsamico en flink peper en zout. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Hussel de broccoli door 1 el olijfolie en bestrooi met de chili, peper en zout. Leg naast de spruitjes op de bakplaat.

Rooster de groente ca. 20 minuten in de oven, of tot je lichtbruine randjes ziet en de groente gaar zijn. Let wel op, want het kan ineens heel snel gaan. Schep halverwege om.

Maak intussen de socca. Klop voor het beslag het kikkererwtenmeel, 2 el olie en 500 ml water met een garde door elkaar tot een glad beslag. Voeg flink zout toe.

Verhit een antiaanbak-koekenpan van 20 cm op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en schep er ca. 4 eetlepels beslag in. Bak de pannenkoek 3-5 minuten, of tot de onderkant knapperig is en de bovenkant gestold. Keer voorzichtig om en bak de andere kant nog 1 minuut. Herhaal met het overige beslag.

Verwarm de ovengrill voor. Beleg de helft van de socca’s met geitenbrie en geroosterde spruiten en de andere helft met broccoli en mozzarella. Besprenkel de laatste soort met wat extra balsamico. Zet de socca’s in de oven tot de kaas gesmolten is en serveer meteen, evt. bestrooid met groene kruiden.

Related posts