Recepten Zoet

Burnt cheesecake (“verbrande” cheesecake)

burnt-cheesecake-verbrande-foodtrend-baskisch
burnt-cheesecake-verbrande-foodtrend-baskisch

Deze burnt cheesecake is net zo zalig als-ie eruit ziet en bovendien zó gemaakt. Heerlijk als dessert, maar net zo geschikt bij een kop koffie of thee. Of zelfs als ontbijt, waarvan akte.

Zoals het wel vaker gaat met foodtrends, kan een gerecht ineens enorm populair worden. Deze burnt cheesecake bijvoorbeeld, die oorspronkelijk uit het Spaanse Baskenland komt en daar al jaren wordt gemaakt. Maar de laatste tijd duikt-ie ineens overal op. Bij hippe zaken in Los Angeles en Japan. En natuurlijk op Instagram, waar er talloze foto’s van worden gedeeld.

Wat er nou zo bijzonder is aan deze verbrande cheesecake? Hij smaakt ten eerste geweldig: niet te zoet en met die nét verbrande, tikje rokerige bovenkant in combinatie met de ultiem romige binnenkant. Hij is een soort kruising tussen de stevige traditionele Amerikaanse rijke cheesecake en de nog iets wiebelige, lichtere Japanse variant. En als crème brûlée-liefhebber (present!) zul je ‘m helemaal waanzinnig vinden. 

Daarnaast is-ie zo gemaakt. Geen ingewikkelde waterbadjes in de oven, geen bodem, geen uren wachten en vrijwel geen mislukkingsgevaar. Hoe ideaal is dat.

En tot slot is deze burnt cheesecake (mits je ‘m zonder bloem maakt) ook nog eens glutenvrij, wat veel mensen steeds belangrijker vinden.

Ik maakte een kleinere versie in een springvorm van 15 cm. En binnen anderhalve dag was die complete cheesecake op. Niet te doen zo lekker!

burnt-cheesecake-verbrande-foodtrend-baskisch
burnt-cheesecake-verbrande-foodtrend-baskisch
Recept

voor 1 kleine cheesecake
350 g volvette roomkaas, op kamertemperatuur
80 g suiker
2 eieren
100 ml slagroom
evt. 1 el bloem, gezeefd*
extra: ronde springvorm van 15cm, bekleed met bakpapier en ingevet

* met de bloem is de cheesecake niet meer glutenvrij, maar hij is wel iets steviger en wat makkelijker te bakken. 

Verwarm de oven voor op 220C.

Meng de roomkaas en suiker in een grote kom luchtig en tot alle suiker is opgenomen. Dat kan met de hand, of met een mixer.

Voeg daarna het eerste ei toe, meng goed en pas als het ei helemaal is opgenomen volgt het tweede ei. Voeg dan ook de slagroom en evt. bloem toe en roer even door. Schenk het beslag in de springvorm.

Bak de cheesecake 25 minuten in de oven. Zet de temperatuur dan op 240 graden en bak nog ca. 5 minuten. De bovenkant moet nét verbrand zijn. De cheesecake zal nog een beetje wiebelen.

Laat de cheesecake helemaal afkoelen voor je ‘m serveert. In de koelkast blijft ie zeker een paar dagen goed.  

Related posts