Reportages

Van babyhapjes naar de eerste maaltijden

babyhapjes eerste maaltijden Denise_met_James

Nu James bijna 1 jaar wordt, vond ik het hoog tijd voor een update van deze post over de eerste babyhapjes in april. Destijds kookte ik allerlei groentehapjes voor James en vormde melk nog steeds de basis van zijn eetpatroon. Inmiddels zien zijn dagen er culinair compleet anders uit. En omdat ik het altijd fijn vond (en vind) om te lezen hoe andere ouders dit aanpakken, deel ik vandaag het huidige eetpatroon van James met je. Van babyhapjes naar eerste maaltijden.  Misschien heb je er iets aan!

Even vooraf
Voor alle zekerheid zeg ik het maar weer even: dit is mijn manier, passend bij mijn kind. Er zijn talloze stromingen, richtlijnen en meningen over alles wat met baby’s te maken heeft en iedereen moet vooral lekker doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Misschien doe jij het compleet anders en dat is net zo prima. Kijk wat bij jou en je kindje(s) past.

Van groentehapjes naar compleet diner

Toen James 7 maanden was, at hij zo’n 150 gram gepureerde groenten als diner, waaraan ik meestal (zoete) aardappel had toegevoegd voor de verzadiging. Die aardappel verving ik later regelmatig door quinoa, rijst, couscous of kleine stukjes pasta. Ook voegde ik langzaam wat proteïne toe, zoals heel fijngesneden stukjes kipfilet, witvis, roerei of zalm. En ik begon te experimenteren met specerijen en kruiden.

Langzaam maakte ik de hapjes steeds iets groter tot ca. 200 gram. De staafmixer kwam er steeds minder aan te pas, want even prakken was vaak genoeg. Zo groeiden de hapjes uit tot volwaardige avondmaaltijden.

Hoewel ik James ook regelmatig voer, houdt hij inmiddels steeds vaker zelf een lepeltje vast. Grotere stukken eten pakt hij gewoon met z’n vingers en dat gaat prima. Zo eet hij steeds meer zelfstandig.

Eén keer koken

Het fijne aan deze fase vind ik dat ik steeds vaker voor ons alledrie tegelijk kan koken. Ik voeg peper, zout en pittige pepers pas op het laatst aan onze eigen porties toe en snijd of prak voor James alles extra fijn.

Dan maak ik bijvoorbeeld falafel met goedgevulde groentecouscous en hummus. Voor James breek ik de falafelballetjes in kleine stukjes en hak ik de groenten extra fijn. Voor onszelf voeg ik extra citroensap en peper en zout toe. Of neem een curry met kip en rijst, waarbij ik de pittige currypasta alleen toevoeg aan onze portie en de stukjes kip wat kleiner snijd voor James. Iedereen tevreden.
Meestal eet James wel twee keer van zo’n gerecht, dus belandt de tweede portie in de koelkast of vriezer. Scheelt weer een keertje koken.

Lunch

Omdat James in april nog flinke krampen van brood kreeg, heb ik het heel rustig af en toe geprobeerd te geven. Tot hij ineens nergens last meer van had. Inmiddels eet hij als lunch twee boterhammen, weliswaar nog zonder korst, maar toch. Ik blijf het verbazingwekkend vinden hoeveel zo’n klein mannetje kan eten. Ik snijd ze in heel kleine stukjes en besmeer ze bijvoorbeeld met hummus of een beetje boter met amandelpasta. Op de opvang eet hij vaak appelstroop en ook besmeer ik zijn brood weleens met wat zachte geitenkaas.

Ontbijt

Omdat James al snel niet genoeg meer had aan een fles melk, kwam er een echt ontbijtje bij. Meestal ontbijt hij met deze pap, vaak aangemaakt met fijngeprakte banaan en een scheut amandelmelk. Maar ik bak ook weleens deze bananenpannenkoekjes (soms ook met amandelmeel) en die zijn altijd een groot succes.

All-day snacking

Tussen het ontbijt en lunch krijgt James eigenlijk altijd iets van fruit. Bijvoorbeeld wat kleine stukjes banaan, framboos of blauwe bessen (en ja, die snijd ik serieus in vieren, want sinds ik een kinder-EHBO-cursus deed, ben ik lichtelijk panisch als het op ronde vormpjes aankomt), maar ook weleens een grofgepureerde mix van fruit. In de middag snackt hij vaak wat maïsfingers of pureer ik bevroren fruit voor supersnel zelfgemaakt ijs.

En onderweg dan?

Onderweg ben ik vrij makkelijk. Ik neem vaak de hapjes van Ella’s Kitchen of Goodies mee als fruithap, want biologisch en zonder rommel. En op vakantie geef ik ook heus weleens een kant-en-klare avondmaaltijd van diezelfde merken. In deze posts lees je daar meer over.

Drinken

Momenteel krijgt James alleen ’s ochtends en ’s avonds nog een fles melk. Ik merk wel dat zijn belangstelling hiervoor afneemt, dus het zou zomaar kunnen dat deze binnenkort ook verdwijnen.
De rest van de dag drinkt James alleen maar water. Heel fijn. Ik las over deze Magic Cup en na wat oefenen kan James hier perfect uit drinken. Omdat-ie niet lekt, vind ik het een ideaal ding. Bovendien schijnt het voor de tandjes/taalontwikkeling beter te zijn om een drinkbeker of evt. rietjesbeker (ik heb deze, gaat ook prima) te geven dan een tuitbeker.

Streng?

Hoe zit het met mijn regels op eetgebied? Ik geef James vrijwel geen koemelk, omdat ik nog steeds merk dat zijn reflux hierdoor verergert. Thuis ben ik ook terughoudend met suiker, maar als hij buiten de deur of bij feestelijke gelegenheden eens iets zoets krijgt, vind ik dat niet zo erg. In zijn verjaardagstaart – hoe licht en weinig zoet ook – zit bijvoorbeeld ook wat suiker en dat vind ik echt geen probleem. Daarnaast kies ik nog steeds het liefst voor biologische producten, maar ben ik ook hierin niet heel strikt. Ik geloof zelf enorm in balans en wil dat James ook meegeven, hoe klein hij ook is.

En nu?

Ik kijk er naar uit om James de komende tijd nog veel meer nieuws te laten proeven en hem steeds meer met ons mee te laten eten. Tot nu toe heb ik enorme mazzel met zo’n makkelijke en gretige kleine smulpaap. Dat zal vast eens veranderen, dus voorlopig geniet ik er gewoon van!

Related posts