Ontbijt Recepten Zoet

Soufflé pancakes / pannenkoekjes

souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt
souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt
souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt

Een grote foodtrend op dit moment: soufflé pancakes. Ze komen oorspronkelijk uit Japan, maar inmiddels staan mensen over de hele wereld ervoor in de rij. De beroemdste worden gebakken bij Gram in Tokyo, maar er zijn heel veel plekken waar ze op het menu staan. Gek genoeg zijn ze nog niet echt doorgebroken in Nederland, maar geloof me: dat kan niet lang meer duren.

Het bijzondere aan deze soufflé pancakes? Ze zijn enorm luchtig, dik en fluffy. Nog een beetje wiebelig zelfs. Als een soufflé inderdaad. Het beslag maak je ook op eenzelfde manier: met als basis een lichte meringue met opgeklopt eiwit.

Nou ging ik zelf natuurlijk meteen aan de slag, maar dat bleek nog best ingewikkeld. Soufflé pancakes worden meestal in een speciale pan gemaakt en die heb ik niet in huis (joh). Bovendien wordt er vaak cream of tartar gebruikt in het recept, wat ervoor zorgt dat de meringue stabiel blijft. Maar omdat dit in Nederland slecht verkrijgbaar is, wilde ik persé een versie zonder ontwikkelen. Zodat-ie voor iedereen heel maakbaar is.

Dus experimenteerde ik met verschillende verhoudingen ei en bloem. Met citroensap en azijn (werkt allebei). En met bakvormen (teveel gedoe). Ik kwam erachter dat je de deksel vooral niet van de pan moet halen. Eigenlijk net als de ovendeur openen bij een meringue of pavlova. Dat een spuitzak het leven een stuk makkelijker maakt. En dat geduld een schone zaak is. Bovendien keek ik allerlei filmpjes online, om verschillende technieken te vergelijken.

En dus proefde ik talloze soufflé pancakes. Als ontbijt, als dessert en vaak gewoon tussendoor. Sommige keurig gerezen, maar ook weer meteen ingestort. Andere bleven compleet plat. Wel allemaal lekker trouwens, dus het was zeker geen straf.

En toen, na een tweede dag experimenteren had ik ‘m eindelijk. Hét recept voor maakbare soufflé pancakes waar je geen bakvorm of speciale pan voor nodig hebt. Wel een beetje geduld. Maar dan word je ook beloond met zalige fluffy, ultiem luchtige pancakes. Als dat geen heerlijke ochtend wordt!

Tip: meer pancakes? Probeer dan zeker deze fluffy exemplaren met kwark!

souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt
souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt
souffle-pancakes-pannenkoeken-japans-recept-ontbijt
Recept

voor ca. 6 pancakes

voor de meringue:

2 eiwitten
½ tl azijn
20 g suiker
extra: brandschone kom + mixer

1 eidooier
1½ el melk
20 g bloem
snuf bakpoeder
extra: garde + spuitzak + koekenpan met deksel

Maak eerst de meringue. Doe de eiwitten en azijn in een schone, vetvrije kom. Klop met een mixer tot pieken. Voeg dan in delen de suiker toe en blijf mixen tot het mengsel in stijve pieken omhoog blijft staan en alle suiker is opgenomen. Het lijkt op beslag voor een meringue of pavlova.

Meng in een andere kom de eidooier, melk, bloem en bakpoeder tot een dik beslag.

Schep 1/3 van het meringuemengsel door het beslag en meng goed. Voeg dan snel nog een derde eiwitschuim toe, maar zorg ervoor dat je niet teveel mengt. Je wil de luchtigheid behouden. Voeg tot slot het laatste schuim toe. Er mogen nog wat vlokjes schuim in het beslag te zien zijn. Luchtigheid is het belangrijkst. Schep het beslag voorzichtig in een spuitzak.

Verwarm een grote koekenpan (met bijpassend deksel) op laag vuur. Vet de bodem in met olijfolie. Spuit met de spuitzak 1 of 2 heel dikke pannenkoekjes in de pan en dek af met een deksel.

Open de deksel na 4 minuten en spuit nog een laagje beslag op beide pancakes. Sluit de deksel weer en bak nog 3-4 minuten.

Keer de pancakes dan heel voorzichtig. Bak met gesloten deksel nog 4 minuten aan de andere kant.

Serveer de pancakes meteen, liefst bestrooid met poedersuiker. 

Related posts