Reportages

6 nieuwe kookboeken die je écht wil hebben (voorjaar 2018)

Terwijl ik druk bezig ben aan mijn eigen nieuwe boek, verschijnen er genoeg andere kookboeken die zeker de moeite waard zijn. Ik deel zes totaal verschillende nieuwkomers met je, die je écht op de lijstje wil zetten. Van een kloek boek vol vette recepten tot een prachtig seizoenskookboek vol groenten. Komen ze, in willekeurige volgorde:

vet_bas_robben_thealldaykitchen

1. Vet
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je nog niet van dit boek hebt gehoord, want Vet is volop in de media verschenen. Best logisch, want het vorige boek van Bas Robben (Zuur) won de publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing en ook Vet is weer een beauty van een boek. Dwars tegen de huidige gezondheidstrend in laat Bas met dit boek zien waarom vet zo heerlijk is, waarom appeltaart zonder slagroom verboden zou moeten worden en welke interessante dingen je met vet in de keuken kunt doen. Van zelfgemaakte boterspritsen met pistachenoten tot luie friet en van mascarponesoftijs met granaatappelmelasse tot Taiwanese gefrituurde kip. Voorzien van heel veel informatie, maar ook scherpe opmerkingen én verrukkelijke foto’s van Jeroen van der Spek. Niet voor doordeweekse dagen of even-naar-de-supermarkt-en-binnen-een kwartier-aan-tafel-avonden, wél voor hobbykoks en zij die gek zijn op bijzondere recepten.
Bestel op Bol.com

 

TLV_jigal_krant_thealldaykitchen

2. TLV
Nog zo’n boek waar je de afgelopen tijd niet omheen kon is TLV, van journalist Jigal Krant. Volgens Jigal eet je nergens beter dan in Tel Aviv. Dat komt omdat chefs hier gebruik maken van de rijke tradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Jigal’s net verschenen prachtige kookboek TLV is dan ook een heuse liefdesverklaring aan deze stad en zowel kookboek, leesboek als reisboek. De gerechten doen je onmiddellijk watertanden en zijn vaak erg origineel, maar altijd met respect voor het oorspronkelijke recept. Wat dacht je van visshoarma, pita met ratatouille of risotto van freekeh? Echt een boek waaruit je de komende maanden héél vaak wil koken. En waardoor je onmiddellijk een tripje naar Tel Aviv wil boeken.
Bestel op Bol.com

 

limonade_the_holy_kauw_copany_thealldaykitchen

3. Limonade
Arno en Mireille ken je wellicht van The Holy Kauw Company, het bedrijf waarmee zij o.a. catering en foodfotografie verzorgen. Op de Culiperslunch ontdekte ik dat zij ook een oogstrelend kookboek hebben uitbracht, dat helemaal in het teken van ‘alcoholvrije drankjes voor volwassenen’ staat. Hurray, want tijdens mijn zwangerschap vorig jaar ontdekte ik dat de meeste alcoholvrije drankjes gewoon mierzoete kinderlimonades zijn en daar wordt niemand vrolijk van. Wél vrolijk word je van dit ontzettend tof vormgegeven boek met verrassende recepten, voorzien van analoge (hoe origineel!) foto’s en gerechtsuggestie. Wat dacht je van de ‘Knock out’, met grapefruit bloedsinaasappel en tijm of de ‘Fireball’ met perzik en rode peper? Ik proefde al de ‘Pretty in Pink’ – op basis van een iets zure shrub, met jawel: rode biet en selderij – en die was me toch zálig! Echt iets voor de zomer.
Bestel op Bol.com

 

food_en_route_charlotte_thealldaykitchen

4. Food en Route
Madame Charlotte ken ik al een tijdje – zo schreef zij dit fijne barbecueboek – en ook Food en Route is weer een topper. In dit frisse, vrolijke boek vind je ruim 40 recepten voor picknicks, buitenfeestjes en food on-the-go. Charlotte heeft de gave om heel gemakkelijk voor tientallen mensen te koken en nog ontspannen te blijven ook. En met dit boek kun je dat een beetje van haar leren. Met snelle recepten als krabkoekjes met gepofte-knoflookmayo, roze koeken met bietensap of karnemelkflensjes met frambozen, maar ook met praktische meeneemtips en nuchtere opmerkingen als “Geen zin om te bakken? Kóóp gewoon je spullen! Echt niemand die je dat kwalijk neemt. Veel kwalijker is het om uitgeblust op een picknick te verschijnen.” Ik ben het er hartgrondig mee eens. Zelfs een simpel broodje ham wordt volgens Charlotte bijzonder met een beetje aandacht: “Mooie gekookte ham op lekker brood met roomboter. Wellicht zoute boter, nog een likje mosterd en eventueel een augurkje.” Krijg je ook al trek? Er staan her en der nog wat slordige typo’s, maar een kniesoor die daar op let. Heerlijk boek!
Bestel op Bol.com

 

zes_seizoenen_6_joshua_mcfadden_thealldaykitchen

5. Zes seizoenen
Ik moet eerlijk zeggen: toen ik las dat ‘Zes seizoenen’ van Joshua McFadden een seizoenskookboek met een focus op groenten was, dacht ik: gaaaap, daar gaan we weer. Want zo zijn er al talloze verschenen en heel eerlijk gezegd brengen ze zelden iets nieuws. Fout, zat ik. Volledig fout, want ik ben helemaal om. Wat is dit een fijn boek! Joshua deelt per seizoen een aantal ingrediënten (mocht je groene vingers hebben, dan kun je prima meetuinieren en meekoken, ik sla dat eerste onderdeel wijselijk even over) en bijbehorende gerechten. En nou komt het: die gerechten zijn daadwerkelijk vernieuwend, nét even anders en heel kundig bereid. Ik kreeg inspiratie voor plankjes roomboter met eetbare bloemetjes en verse kruiden tijdens een dinertje, opgeklopte feta of ricotta als dip en gegrilde sperziebonen als bijgerecht. En Joshua blijkt ook degene die de ‘kale hype’ in Amerika vrijwel eigenhandig heeft veroorzaakt met z’n verrukkelijke koolsalade met pecorino en olijfolie. En die maak ik nu zo’n beetje wekelijks. Aanrader!
Bestel op Bol.com

 

koken_met_kleur_joke_boon_thealldaykitchen

6. Koken met kleur
Joke Boon is niet alleen een lieve culicollega, maar ook een erg goede kookboekauteur, zoals ze al eerder bewees met haar boek over bonen. Haar nieuwste werk gaat helemaal over koken met kleur, wat niet alleen een lust voor het oog is, maar er ook voor zorgt dat je vrijwel als vanzelf gezond eet. Eat the rainbow, zo zeggen ze niet voor niets. Elke kleur eten levert immers weer totaal andere voedingsstoffen. In Koken met kleur vind je heel gevarieerde recepten, allemaal grondig getest en gekookt (en geloof me: dat is weleens anders!) en stuk voor stuk voorzien van al even kleurrijke foto’s. Ik proefde al de verrukkelijke groene flensjes met kruidenkaas, maar kan niet wachten om de gerookte makreel in pikante saus (rood) of de wortelcake met mascarpone (oranje) te proberen.
Bestel op Bol.com

 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related posts