Hoofdgerechten Recepten

Kipballetjes uit de oven met snelle romesco-saus

kipballetjes_oven_romesco_saus
kipballetjes_oven_romesco_saus

Deze kipballetjes uit de oven met romesco-saus maakte ik een paar weken geleden voor het eerst en wauw: wat bevielen ze goed! Ik serveerde ze die avond met polenta, maar inmiddels zijn ze hier al in vele gedaantes voorbij gekomen. Met tagliatelle en extra Parmezaanse kaas bijvoorbeeld. Met couscous en gegrilde groenten. In een broodje, als een echte Italian meatball sandwich. En gewoon los, als hapje bij de borrel. Extra lekker met truffelmayo, als je toch bezig bent.

Via Instagram vroeg ik of er belangstelling was voor het recept en de reacties waren bijna unaniem. Belofte maakt schuld, dus ik heb de bereidingswijze – losjes gebaseerd op een recept van Pinch of Yum – eindelijk uitgewerkt.

Deze zalige kipballetjes hebben alleen maar voordelen. Ze zijn supermakkelijk te maken. Ze vallen in smaak bij jong en oud. En ze zijn licht én geven weinig zooi, omdat je ze in de oven bereidt.

De supersnelle romescosaus erbij maak ik met een paar shortcuts binnen één minuut. Maar ook zonder saus die zijn ze heerlijk.

kipballetjes_oven_romesco_saus
Recept

voor 12-14 balletjes
300 g kipgehakt
1 klein ei
1 el olijfolie
30 g panko of 60 g paneermeel
40 g Parmezaanse kaas, geraspt
1/3 tl knoflookpoeder
extra: bakplaat, bekleed met bakpapier

voor de romescosaus:
½ pot gegrilde paprika’s
½ blik tomatenblokjes
handje peterselie
sap van ½ citroen
50 g amandelmeel
extra: staafmixer of blender

Verwarm de oven voor op 200C.
Meng alle ingrediënten voor de balletjes in een grote kom. Als het mengsel extreem plakkerig blijft, voeg je extra paneermeel of kaas toe.

Vorm met vochtige handen 12-14 balletjes van het mengsel. Leg ze goed verspreid over de bakplaat en bak 25-30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Maak intussen de saus door de paprika, tomaten, peterselie en citroen te pureren tot een glad mengsel. Roer het amandelmeel erdoor. Breng op smaak met peper en zout. 

Related posts